Εστιατόριο- Wine Bar με θέα Ακρόπολη

Αρχαία Κουζίνα

Βρίσκεστε στον 1ο όροφο του Chocolat Royal, το ANCIENT GOURMET,όπου αποκλειστικά σε αυτόν τον όροφο προτείνουμε μια διαφορετική γαστρονομική προσέγγιση, πέρα από τα συνηθισμένα, την αρχαία Ελληνική κουζίνα.

Γαστρονομία, η ποίηση των μαγείρων!

«ΟΥΔΕΝ Ο ΜΑΓΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΟΥ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΓΑΡ ΕΣΤΙΝ ΕΚΑΤΕΡΩ ΤΟΥΤΟΝ ΤΕΧΝΗ.» ΕΦΡΩΝ ( ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ. 1.7F )

Πρόκειται για μια διαφορετική αυθεντική γαστρονομική εμπειρία γεύσεων από τον Ελλαδικό χώρο, που περνάει μέσα από τους αιώνες από την αρχαιότητα, φτάνοντας στο σήμερα, με…ξεχασμένες συνταγές που βασίζονται στα υλικά που υπήρχαν την εποχή εκείνη και με αυτούσιες αναφορές ή ως περιγραφή σε αρχαία συγγράμματα και χειρόγραφα. Πολύτιμη είναι και η βοήθεια, αρχαιολόγων, ιστορικών, chef, sommelier, marketers’, αλλά ακόμη και απλών ανθρώπων που κράτησαν από γενιά σε γενιά παραδοσιακές πολύτιμες συνταγές με τοπική κουλτούρα.

Η προτεραιότητά μας στο ANCIENT GOURMET είναι να σας παρουσιάσουμε αυτές τις «χαμένες» στο χρόνο συνταγές, με υγιεινά υλικά και τρόπους μαγειρέματος, που αποτέλεσαν τους προγόνους της Μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας και κουζίνας, σήμερα, το σιτάρι – το ελαιόλαδο – το κρασί. Οι βασικές συνταγές των εδεσμάτων μας ξεκινούν από την Αρχαία Ελλάδα περίπου το 3000 π.Χ. φτάνοντας στον Αρχέστρατο 330π.Χ., μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ. περίπου με τα Λουκούλλεια γεύματα, μετά από τον Τιβέριο τον 1ο αιώνα μ.Χ. και τον Απίκιο το 400μ.Χ. αλλά και επιπλέον συνταγές από την μ.Χ. εποχή, που έφτασαν μέχρι την κουζίνα των γιαγιάδων μας, με υλικά που ήταν διαθέσιμα στους ιστορικούς χρόνους και αλλά και με διάφορες πολιτισμικές επιρροές.

Οι Έλληνες δημιούργησαν τη φιλοσοφική βάση του «ευ ζην», την Επικούρεια φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία κύριος σκοπός της ζωής είναι η τέρψη, που όμως δεν υπονοούσε την καλοπέραση, όπως σήμερα, αλλά και το ενδιαφέρον για ποιοτική τροφή.

Περίπου μέχρι το 1400μ.Χ, όπως προκύπτει από τα βιβλία, δεν θα συναντήσουμε ντομάτες, πατάτες, ρύζι, μελιτζάνες, πορτοκαλί καρότα, σπαγγέτι… αντί αυτών πλιγούρι, όσπρια, φρούτα, πράσινα λαχανικά, βολβούς, κρέατα, κυνήγι, ψάρια και θαλασσινά γενικά, με πολλές σάλτσες, βότανα, μυρωδικά, διάφορα ήδη ψωμιού και άφθονο «Κεκραμένο οίνο» και για τους τολμηρούς « Άκρατο». Το ΟΙΝΟΜΕΛΟ θα σας καλωσορίσει, ως το γλυκό πρώτο κρασί υποδοχής των συμποσίων, κρασί με μέλι και ανθόνερο.

Το ANCIENT GOURMET φιλοδοξούμε να γίνει ένα γαστρονομικό ταξίδι διαμέσου των αιώνων, παρουσιάζοντας νέες γεύσεις κάθε εποχή για την τέρψη του ουρανίσκου σας και κατά τον Επίκουρο…την «ηδονή της γαστρός» σας.

Gastronomy, poetry of cooking!
Atheinaios great ancient chef and gourmet seeker:” …how poetry resembles to cooking, as both artists use their intuition in Art!”

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΩΡΩΝ 12:00-20:00 «a la carte»/ όλες τις υπόλοιπες ώρες μόνο κατόπιν συνεννόησης.